tirsdag 24. juni 2014

Begivenhetsrike døgn

Jeg ble innlagt på Thorax Kirurgisk avdeling på Rikshospitalet for hjerteoperasjon fredag 20.06 kl. 9.00. Her tok de blodprøver og røntgen av lunger for å forsikre seg om at jeg ikke hadde noen infeksjon. Jeg hadde samtaler med lege, sykepleier, fysioterapeut og kirurg. Dagen var full av venting. Effektiv tid for alt jeg var gjennom den dagen var vel maks 1 ½ time og vi var der i alt i ca. 10 timer. Å være pasient er i sannhet ensbetydende med å være tålmodig. Etter avsluttende samtale med opererende kirurg, kjørte vi hjem ved 18.30-tiden. Jeg hadde fått permisjon til søndag kl. 18.00.

Møter det som kommer  
Mange har spurt meg om jeg har vært urolig og redd, eller gruet meg før operasjonen. Det er en stor operasjon, hvor kirurgene går inn i kroppens aller helligste rom, hjertet, kopler det fra og kopler det til hjerte-lunge-maskinen. En tid mens de reparerer eller setter inn kunstig klaff er jeg frakoplet mitt dyrebare hjerte. En underlig fornemmelse og jeg sa til opererende kirurg at “jeg bokstavelig talt legger mitt hjerte i dine hender”. Både han og sykepleieren som var med i samtalen lo bekreftende. Jeg har hele tiden vært ganske rolig og trygg under alle forberedelsene til operasjonen. Frykten for døden har banket på døren noen ganger. Jeg har vært i stand til å møte dødsangsten hver gang, forberede meg og fra hjertet åpne meg for døden som en mulighet. Dette er også noe Britt og jeg har snakket om mange ganger, noe som har vært avgjørende for å beholde roen og kontakten med livet, kontakten med en sensitiv væren i tillit til kilden. Å kontemplere på døden og alle tings forgjengelighet med et åpent hjerte har bidratt til å sette pris på livet. Åpenheten og hjertets hengivenhet til det innerste gjør det mulig å møte det som kommer. Det betyr å ikke kjempe imot, men snarere å gå med i et våkent nærvær til eksistensen, til kjærligheten
og kilden.

Ikke syk nok
Søndag kl. 18.00 var jeg tilbake på Rikshospitalet og ble guidet gjennom flere forberedende prosedyrer som å måle temperatur, vaske med desinfiserende såpe, bli barbert etc.  Jeg leste til rundt midnatt og fikk en god natts søvn. Som forberedelse til operasjonen måtte jeg faste. Ved 12-tiden mandag fikk jeg beskjed om at det ikke ble operasjon den dagen likevel. Klokken 14.00 kom opererende kirurg og pasientkoordinator og meddelte at jeg dessverre ikke ble operert nå og at jeg ville få ny tid 14. juli. De beklaget: “Vi har fått inn mange akutte pasienter og har ikke kapasitet til å ta inn deg. Du er ikke syk nok”.

Jeg beholdt roen og fatningen, og aksepterte situasjonen. Så spurte jeg om det var sikkert at jeg ville bli operert på datoen de nevnte, noe overlegen dessverre ikke kunne garantere. Kort etter kom Britt og hentet meg og vi feiret St. Hans aften med venner og bål på Konglungen. Begivenhetsrike døgn.


5 kommentarer:

 1. Ventetiden er en følsom og nervepirrende greie. Det gode er at "ikke syk nok" faktisk kan omskrives til " for frisk" . Takk for delingen, jeg tenker på dere hver dag.Espen

  SvarSlett
 2. Takk igjen Espen. Vi kjenner at du er med på reisen og det er vi glade for!

  SvarSlett
 3. Kjære Helge og Britt

  Nå har jeg lest bloggen fra juni i fjor til juni i år. Ett år har dere delt av deres liv - på godt og ondt. Det er godt å lese at dere lever som dere lærer. Vi var kursdeltagere hos dere en helg for noen år siden og lærte dere å kjenne som tilstedeværende sjelfulle mennesker. Det smerter å lese om Helges sykdom, men måten dere skriver på formidler tro, håp og kjærlighet. Det er godt å lese at kjærligheten dere har til hverandre er størst.

  Jeg er takknemlig for at jeg møtte Annefloor, vår felles venn, i forrige uke. Det var hun som gjorde meg oppmerksom på Helges sykdom. Hun nevnte ikke noe om bloggen, men da jeg kom hjem, googlet jeg og fant. Takk for at dere så raust deler av levd liv med glede og sorg. Takk for at dere er til. Ønsker dere begge alt godt for sommeren i visshet om at dere klarer å fylle ventetiden med kjærlighet og glede. Jeg husker at dere har delt poesi, men jeg kan ikke huske alt. Kanskje dere har delt det vakreste kjærlighets dikt jeg vet om, skrevet av Stein Mehren:

  Jeg holder ditt hode
  i mine hender, som du holder
  mitt hjerte i din ømhet
  slik allting holder og blir
  holdt av noe annet enn seg selv
  Slik havet løfter en sten
  til sine strender, slik treet
  holder høstens modne frukter, slik
  kloden løftes gjennom kloders rom
  Slik holdes vi begge av noe og løftes
  dit gåte holder gåte i sin hånd

  Kjærlige tanker fra Connie
  Bernt hilser

  SvarSlett
  Svar
  1. Kom til å tenke på.. vil gjerne dele med dere...
   Noen dager før møtet med Annefloor hadde jeg kommet hjem fra en nydelig uke på eventyrøya Gotland. Vi var "selvsagt" på Fårö, på Bergmans grav og besøkte hans hjemsted. Dette inspirerte til på nytt å fordype meg i det Bergmanske univers. Da jeg møtte Annefloor lå det en bok i min veske (jeg har alltid en bok i sekken/vesken) : "Tre dagböcker" av Ingmar Bergman och Maria Von Rosen. Jeg leste de siste dagboksnotatene samme ettermiddag og før jeg googlet Helges navn. Det slo meg at boken jeg akkurat hadde lest har paralleller med Livsbloggen. Slike sammentreff gir meg glede og undring.

   Slett
  2. Hei Connie og tusen takk for dine bidrag på bloggen. Vi kjente begge en dypt følt takknemlighet for alt du skrev og at du er så tilstedeværende og nær i dine innlegg. Ja, kjærligheten er størst og Stein Mehrens dikt er bare til å smelte av. Det treffer noen dype strenger! Så herlig med Gotland. Britt har jo bodd der i 17 år så vi er godt kjent med øen. Ingen av oss kjente til "Tre dagböcker" av Bergman så dem skal vi få tak i snarest. Takk igjen for at du deler med oss og håper at du følger oss videre og gjerne skriv videre på bloggen. Det var bare så fint! Takk, tusen takk!

   Slett