mandag 9. juni 2014

Hypertermisk behandling

17. mai reiste Britt og jeg til Tyskland, til Bad Aibling. Vi trengte litt ferie og stedet er kjent for sine termiske kilder. Samtidig fikk jeg anledning til en konsultasjon hos Dr. F. Douwes, tidligere president for den tyske onkologiske forening og medical director på Klinik S. Georg i Bad Aibling.

Klinik S. Georg i Bad Aibling
Klinikken er privat og dr. Douwes har de siste 25 årene brukt radiobølge-hypertermisk behandling for ulike kreftlidelser. Hypertermisk behandling innebærer at pasienter behandles med varme (42-47 grader), lokalt eller over hele kroppen. Behandlingen varer vanligvis en uke og må gjentas ved alvorlige krefttilfeller. Den er uten bivirkninger, skader ikke sunt vev og man beholder både potens og kontinens. For prostatapasienter er behandlingsprognosen er ekstrem god, nærmere 100  %. Hadde jeg visst om denne behandlingsformen tidligere, hadde jeg ubetinget valgt den.

PSMA PET skanning
Før jeg reiste til Tyskland hadde jeg sendt Douwes informasjon om min sykehistorie og diverse laboratorieresultater, som viste at jeg hadde en PSA på 0,43. Før han vurderte en hypertermisk behandling, ønsket dr. Douwes at jeg skulle ta en nyutviklet PET skanning i München for å se om det var fjernmetastaser i lymfeknuter eller sårkanter fra operasjonen i januar i fjor. Denne spesielle PET skanning heter PSMA og finnes bare noen få steder i Tyskland, og altså i München på Klinik rechts der Isar, Technische Universität München. PSMA PET skanningen er utviklet over mange år og er et resultat av den enorme forskningen som pågår i Tyskland når det gjelder kreftbehandling og –diagnostikk. PSMA diagnostikken ble første gang tatt i bruk høsten 2013. Den innebærer å injisere et spesielt radioaktivt sporingsstoff, Prostate Specific Mebrane Antigen (PSMA), som  er overrepresentert i prostata cancer. Dr. Douwes ønsket å gjøre dette og ikke bare sette i gang en behandling i blinde.

Tysk effektivitet
Den første samtalen med dr. Douwes ble avsluttet ved 14-tiden mandag. Neste morgen møtte vi på universitetssykehuset i München og var ferdig med PSMA skanningen rundt kl. 12.30. Så tilbake til Bad Aibling og ny samtale med dr. Douwes kl. 17.00. Her skulle vi se på resultatene som allerede hadde kommet. Snakk om tysk effektivitet: Fra første samtale til resultatene av skanningen forelå hadde det gått 27 timer! Vi var naturligvis spente og ventetiden var nesten uutholdelig. Dr. Douwes møtte oss med et smil og sa: “Du er ikke så syk som du tror. Undersøkelsen viser at du ikke har spor av PSA, som indikerer cancer i kroppen”. Vi ble hoppende glade og andre leger og sykepleiere som var innom delte gleden ubetinget. Alt dette betydde at det ikke var aktuelt med hypertermisk behandling. 


Takknemlighet og glede

Det ble flotte, glade og takknemlige dager i Bad Aibling. Vi badet i termiske bad og gikk på konserter, først en kirkekonsert med Bachs påskeoratorium, siden tradisjonell lokalmusikk med et bayersk ensemble og konsert med et forrykende gospel band. Vi tok også bilturer rundt i Voralpeland, hvor vi hele tiden så vi alpene i bakgrunnen. Bayern er meget frodig og vakker, så det var nok å se på. Det ble også tid til å slappe av, lese, meditere og pleie forholdet og kjærligheten. Oppholdet ble et kjempeløft for oss begge. Vi kjente os besjelet med en dyb takknemlighet. Britt fant frem noen linjer av Kahlil Gilbran, ord som uttrykker våre følelser og opplevelser: 


“To wake up at dawn with a winged heart and give thanks for another day of living”


2 kommentarer:

  1. Dette var virkelig gledelig lesning !! Espen

    SvarSlett
  2. Tusen takk Espen, det var herlig å kunne dele denne glede!

    SvarSlett