mandag 4. mai 2015

Kloster retreat i Italien

Vi har varit en vecka på stillhets-retreat på ett kloster, en timmes bilväg från Venedig. Jag och Helge var i våre egna processer, sov i var sitt rum och talade inte med varandra. Men vi kunde dela upplevelser med varandra ordlöst. Vi hade upplevelser vi nu efteråt kan delge varandra.

En av de viktigaste processerna jag var i, kom att handla om trappor. Jag har, speciellt tidigare, drömt om trappor. Jag har ett passionerat förhållande till trappor. Jag har varit rädd för att inte kunna klara trappor. 

Det var många vackra trappor på klosterområdet. Jag gick i trappor, upp och ner, framlänges, baklänges, sidleds. Jag fotograferade trappor, satt i trappor, stod i trappor.

Jag har lust att dela något jag skrev, och några av bilderna jag tog. (genvägar=snarveier på norsk) 

Det finns inga genvägar 
Det var trappor. Den ena efter den andra. Långa trappor. Korta trappor. Betongtrappor. Stentrappor. Tegeltrappor. Marmortrappor. Kyrktrappor. Skoltrappor. Rulltrappor.

Trappor med två steg. Tre steg. Hundratals steg. Spanska trappor. Trippetitrappor. Tripp, trapp, trappor. Sjumilastegstrappor där du måste ha speciella stövlar för att kunna gå. Barfotatrapporna. Baklängestrapporna.

Trappor som går upp och trappor som går ner. Trappor som går både upp och ner. Trappor jag inte vet om de leder upp eller ner, fram eller bort.

Vindeltrappor, svindeltrappor. Atrapptrappor.

Vindstrappor. Trappor till kyrktornet. Kyrkklocketrappor. Källartrappor. Trappor ner i avgrunden.

Hissar med trappsteg. Trappor utan trappsteg, växter som tränger fram i gliporna mellan trappstegen. Maskrosor i trappan. Ormbunkar i trappan. Tusenfotingar som vant manövrerar i trapplandskapet. Egyptiska pyramidtrappor.

Broar med trappsteg. Trappor upp till podiet. Trappfällor där de vilda djuren fångas. Klostertrappor.
Trappistmunktrappor. Trappor för ensamma.


Trappor i rusningstid. Ålderstrappor. Inkomsttrappor. Orättvisetrappor. Trappor förbjudna att beträda. Trappor att bara stå i. På samma trappsteg. År efter år.

Trappor i drömmar. Trappor som slutar i ett tak. Trappor som ingenstans leder. Trappor som slutar och har an avgrund över till nästa avsats. Ingen hiss. Inga genvägar.

Trappor ner i graven. Trappor upp ur graven. Helvetestrappor. Gravar utan trappor. Uppståndelsestrappor.

Inga trappor. Till den plats där inga trappor finns, finns inga genvägar.

Inga genvägar

Hit

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar